DÜZ TABAN (PES PLANUS)
Pes planus yani düz tabanlık, ayağın normalde olması gereken iç uzun kavsinin (medial longitudinal arkın) kaybolarak topuğun dışa doğru kayması ile karakterize bir ayak deformitesidir.
Esnek(fleksible),sert(rijit) ve fizyolojik olmak üzere üç tipi vardır.
Esnek düz tabanlılıkta ayağın iç uzun kavsi(medial longitudinal ark) üzerine ağırlık verildiğinde ark çökerken, ağırlık kaldırılınca arkın kavsi tekrar ortaya çıkar.
Sert düz tabanlılıkta ise ağırlık taşırken de ağırlık ortadan kalktığında da arkın şekli değişmez ve arkın yüksekliği normalin altındadır.
Çocuklarda ayak altındaki yağ dokusuna bağlı olarak 3-4 yaşına kadar doğal bir düz tabanlılık görünümü mevcuttur bu da üçüncü tipi yani çocuklarda fizyolojik düz tabanlılığı oluşturur ve 7. yaşa kadar bu görünümün kaybolması gerekmektedir. Eğer bu yaşlarda ayağın iç uzun kavsi oluşmaya başlamıyorsa pes planus eğilimi olduğunu göstermektedir.
Pes planus (düz taban) tedavisinde kisiye özel D3d tabanliklar MLA(iç kavsi) normal. Seviye çıkartarak yük dağılımını eşitleyerek yürüyüş periyodu düzeltilir. Buna bağlı basma bozukluğundan kaynaklı ağrılarında oluşum nedenini ortadan kaldirarak rahatalamasnı sağlar. Yapılan egzersizlerle düzelmenin kalıcı olması sağlanır.